top of page

Gebelikte Aşırı Bulantı ve Kusma (Hiperemezis Gravidarum)

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2020


Hamilelikte bulantı yaygındır. Her 10 hamile kadından yaklaşık 8'i hamilelik sırasında bulantı ve kusma sorununu yaşar.


Çoğu kadın için bu, 16-20. Haftalar arasında tamamen iyileşir, ancak bazı kadınlarda daha uzun sürebilir.


Bazı hamile kadınlar çok kötü mide bulantısı ve kusma yaşarlar. Günde birçok kez yaşadıkları bulantı-kusma nedeniyle günlük yaşamları çok olumsuz etkilenebilir.


Bu aşırı mide bulantısı ve kusma, hiperemezis gravidarum (HG) olarak bilinir ve genellikle hastanede tedavi gerektirir. Gebelikte şiddetli bulantı-kusma sorununu her 100 kadından 1-3'ü yaşar.


Sık sık kusuyorsanız doktorunuza söyleyin, doktorunuz doğru tedaviyi almanızı sağlayacaktır.


Hiperemezis gravidarum (HG) belirtileri


HG, gebeliğin normal bulantı ve kusmasından çok daha kötüdür.


HG'nin belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • uzun süreli ve şiddetli bulantı ve kusma

  • susuz kalmak ve buna bağlı belirtiler (susama, yorgunluk, baş dönmesi veya baş dönmesi, çok fazla işememe ve koyu sarı idrar)

  • kilo kaybı

  • ayakta dururken düşük tansiyon (hipotansiyon)

HG, 16 ila 20 haftadan sonra hatta bebek doğana kadar tamamen düzelmeyebilir, ancak bazı semptomlar yaklaşık 20 haftada azalabilir.


Şiddetli mide bulantısı ve kusmanız varsa doktorunuza görünün. Erken yardım almak, su kaybını ve kilo kaybını önlemenize yardımcı olabilir.


Mide bulantısı ve kusmaya neden olabilecek başka durumlar da vardır ve doktorunuzun önce bunları ekarte etmesi gerekecektir.


Hiperemezis gravidarum'a ne sebep olur?


HG'ye neyin sebep olduğu ya da neden bazı kadınlar bunu yaşarken bazılarının yaşamadığı bilinmemektedir. Gelişimnde hamilelik sırasında vücudunuzdaki değişen hormonlarla etkilidir.


Ailesel yatkınlığa dair bazı kanıtlar vardır. Bu nedenle hamilelikte HG geçirmiş bir anneniz veya kız kardeşiniz varsa veya daha önceki gebeliğinizde HG yaşadıysanız, HG gelişme riski daha yüksektir.


Hiperemezis gravidarum tedavisi



HG semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için ilk 12 hafta dahil olmak üzere hamilelikte kullanılabilecek ilaçlar vardır. Bunlar arasında bulantı önleyici (anti-emetik) ilaçlar, vitaminler (B6 ve B12) ve steroidler veya bunların kombinasyonları bulunur.


Sizin için en uygun olanı bulana kadar farklı ilaç türlerini denemeniz gerekebilir.


Hamilelikte hangi ilaçların güvenli olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.


Mide bulantınız ve kusmanız kontrol edilemezse, hastaneye yatırılmanız gerekebilir. Doktorunuz durumunuzu değerlendirecek ve sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için doğru tedaviyi verecektir.


Tedavi, damar yoluyla verilen sıvıları içerebilir. Şiddetli kusmanız varsa, bulantı önleyici ilaçların verilmesi gerekebilir.


Hiperemezis gravidarum bebeğime zarar verir mi?


HG sizi çok kötü hissettirebilir, ancak etkili bir şekilde tedavi edilirse bebeğinize zarar verme olasılığı düşüktür.


Bununla birlikte, hamilelik sırasında kilo vermenize neden olursa, bebeğinizin beklenenden daha küçük doğma riski artar (düşük doğum ağırlıklı).


Yaşayabileceğiniz diğer (bulantı-kusma) belirtiler:

  • kokulara aşırı hassasiyet

  • aşırı tükürük üretimi

  • susuz kalmaya bağlı baş ağrısı ve kabızlık

  • aşırı yorgunluk, halsizlik

  • tükenmişlik hissi

  • sinir, gerginlik

  • kafa karışıklığı

HG dehidrasyona neden olabileceğinden, nadiren de olsa, kan pıhtılaşması (derin ven trombozu) riski de artar. Bu durumda doktorunuz önlemeye yönelik tedavi verecektir.



Bu bilgiler sadece eğitim amaçlıdır ve doktorunuzun veya diğer sağlık uzmanınızın tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamıştır. Sorularınızı veya endişelerinizi doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

 
 
 

Kommentare


Takip Et

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

İletişim

4449494

Adres

Güven Hastanesi

Şimşek Sokak, No: 29, Kavaklıdere Ankara

Bu sitede yer alan bilgiler Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yetkin Karasu tarafından hazırlanmaktadır. Yalnız bilgilendirme amacı taşımaktadır.
Herhangi bir hastalığa tanı koymak veya tedavisini planlamak amacıyla kullanılamaz. Bunu; sizin için en doğru şekliyle, ancak sizi muayene eden doktorunuz yapabilir.

©2020 

Prof. Dr. Yetkin Karasu

Her Hakkı Saklıdır.

bottom of page