Bartholin Kisti-Apsesi Nedir?
- Doç. Dr. Yetkin Karasu
- 24 Eyl 2020
- 2 dakikada okunur

Bartholin'in kanal kisti olarak da adlandırılan bir bartholin kisti, bir kadının vajinasının açıklığının hemen içinde sıvı dolu küçük bir kesedir.
Bartholin kistinin belirtileri nelerdir?
Vajinanın hemen giriminde yumuşak, ağrısız bir yumru hissedebilirsiniz. Bu genellikle herhangi bir soruna neden olmaz.
Ancak kist çok büyürse, fark edilir ve rahatsız edici hale gelebilir. Yürürken, otururken veya seks yaparken vajinayı çevreleyen deride ağrı hissedebilirsiniz.
Kist bazen vajinayı çevreleyen dış dudakları (labia majora) etkileyebilir. Bir taraf normalden daha şiş veya büyük görünebilir.
Kist iltihaplanırsa bartholin bezinde ağrılı bir apseye neden olabilir.
Apse belirtileri, etkilenen bölgenin kırmızı, şiş ve çok ağrılı olmasıdır. Ayrıca ateşiniz de olabilir.
Ne zaman doktora gitmelisiniz?
Küçük bartholin kistleri bazen yalnızca rutin bir servikal tarama testi veya başka bir nedenle yapılan bir muayene sırasında saptanır.
Vajinanızın etrafındaki bölgede bir yumru oluşursa her zaman bir hekime görünün, böylece tanıyı doğrulayabilir ve daha ciddi koşulları ekarte edebilirsiniz.
Kistin veya bartholin bezlerinizin iltihaplı olduğunu düşünürlerse, kültür almak için çubuk kullanabilirler.
Bazı durumlarda, doktorunuz biyopsi yaptırmanızı tavsiye edebilir. Bartholin bezi kanseri adı verilen nadir bir vulva kanseri türü belirtilerini kontrol etmek için küçük bir kist dokusu örneği çıkarılacak ve mikroskop altında incelenecektir.
Bartholin'in kistlerine ne sebep olur?
Bartholin bezleri, vajinanın girişini çevreleyen dudakların hemen arkasında ve her iki yanında bulunan bezelye büyüklüğünde bir bezdir.
Bezler genellikle fark edilmez çünkü nadiren 1 cm'den (0,4 inç) büyüktürler.
Bartholin bezleri, seks sırasında kayganlaştırıcı görevi gören sıvı salgılar. Sıvı, kanal adı verilen küçük tüplerden vajinaya doğru boşalır. Kanallar tıkanırsa sıvıyla dolup genişleyerek bir kist oluşturabilirler.
Genellikle kanalların neden tıkandığı bilinmemektedir, ancak bazı vakalar gonore veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan bakteriyel enfeksiyonlarla veya Escherichia coli (E. coli) gibi diğer bakteriyel enfeksiyonlarla bağlantılıdır.
Bartholin'in kistleri nasıl tedavi edilir?

Herhangi bir semptomunuz yoksa, muhtemelen tedaviye ihtiyacınız olmaz.
Kistler ağrılı veya iltihaplı ise, ağrıyı ve enfeksiyonu tedavi etmek için birkaç tedavi mevcuttur. Gerekirse kist boşaltılabilir. Bu tedavilerin çoğu küçük bir cerrahi prosedür içerir. İltihap varsa antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Bartholin kisti tedaviden sonra tekrarlayabilir. Tekrarlayan durumlarda bartholin bezinin tamamen çıkarılması gerekebilir.
Kimlerde görülür?
Bir bartholin kisti genellikle 20-30 yaşları arasındaki cinsel olarak aktif kadınları etkiler.
Bartholin kistleri genellikle çocukları etkilemez çünkü bartholin bezleri ergenliğe kadar çalışmaya başlamaz.
Menopozdan sonra kistler nadirdir çünkü menopoz genellikle bartholin bezlerinin küçülmesine neden olur.
Bartholin'in kistlerinin önlenmesi
Bartholin'in kistlerinin neden geliştiği tam olarak net değildir, bu nedenle onları önlemek genellikle mümkün değildir.
Ancak bazılarının cinsel yolla bulaşan hastalıklarla bağlantılı olduğu düşünüldüğünden, güvenli seks yapmak (her cinsel ilişkide prezervatif kullanmak), gelişme şansını azaltmaya yardımcı olabilir.
Bu bilgiler sadece eğitim amaçlıdır ve doktorunuzun veya diğer sağlık uzmanınızın tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamıştır. Sorularınızı veya endişelerinizi doktorunuzla görüşmenizi öneririz.
Comments